Category Archives: Integritetsrätt

Lindahl i Almedalen 2017

Lindahl i Almedalen 2017

Under Almedalsveckan 2-9 juli 2017 är vi på plats och medverkar vid en rad olika arrangemang. Besök gärna något av dem eller kontakta oss om du vill sammanstråla under veckan. Här kan du ladda ner kalendarium och kontaktuppgifter (pdf).

Lindahl medverkar vid följande seminarier:

DEN RATIONELLA UPPHANDLINGSSTRATEGIN 
TID Måndag 3 juli kl 16.00-16.15
PLATS Offentliga Affärers seminarietält, Strandvägen 4

Den nationella upphandlingsstrategin med sju strategiska inriktningsmål för den offentliga upphandlingen infördes av regeringen under 2016. Vid detta seminarium lanseras en alternativ strategi, Den rationella upphandlingsstrategin, som har affären i fokus.

Medverkande
• Helena Rosén Andersson, advokat, Advokatfirman Lindahl
• Eva-Maj Mühlenbock, advokat, Advokatfirman Lindahl
• Olof Hallberg, advokat, Advokatfirman Lindahl
• Catharina Piper, advokat, Advokatfirman Lindahl

 

ALTERNATIVA FAKTA INOM OFFENTLIG UPPHANDLING
TID Måndag 3 juli kl 16.15-17.00
PLATS Offentliga Affärers seminarietält, Strandvägen 4

Paneldebatten om Alternativa fakta inom upphandling har sin utgångspunkt i en av de frågor som aktualiseras i Den rationella upphandlingsstrategin. Vart är den offentliga upphandlingen på väg? Allt fler företag väljer att avstå från att lämna offentliga anbud och de som vinner är inte sällan leverantörer som använder sig av ”alternativa fakta” för att vinna.

Trots nya EU-direktiv, nya upphandlingslagar och en nationell upphandlingsstrategi verkar den offentliga marknaden inte fungera, som en följd av osund strategisk anbudsgivning, onödigt många obligatoriska krav och för dåligt fokus på affären, det vill säga på det kommersiella kontrakt som ska ingås genom den offentliga upphandlingen. Vilken är den rätta vägen framåt i 2017 års nya upphandlingslandskap? Debatt mellan experter inom offentlig upphandling.

Medverkande
• Helena Rosén Andersson, advokat, Advokatfirman Lindahl
• Stefan Holm, näringspolitisk expert, Almega
• Inger Ek, generaldirektör, Upphandlingsmyndigheten
• Samuel Engblom, samhällspolitisk chef, TCO
• Eva-Lotta Löwstedt Lundell, VD, SKL Kommentus
• Bo Höglander, (moderator), Offentliga Affärer

 

EU:S NYA DATASKYDDSFÖRORDNING – ÄR SVERIGE REDO?
TID Tisdag 4 juli kl 09:00 – 09:45
PLATS Södra kyrkogatan 3

EU:s nya dataskyddsförordning (GDPR) kommer ställa höga krav på alla organisationers hantering av personuppgifter. Hur förbereder sig svenska företag, myndigheter och institutioner? Vilka är de största utmaningarna? Är Sverige redo för den nya dataskyddsförordningen och allt vad den innebär?

Medverkande:
• Daniel Westman, rådgivare och doktorand i IT-rätt
• Caroline Olstedt-Carlström, Advokatfirman Lindahl
• Daniel Akenine, teknik och säkerhetschef, Microsoft
• Lena Lindgren Schelin, chefsjurist, Ekobrottsmyndigheten
• Mathias Strand, moderator och chefsjurist på Microsoft i Västeuropa

 

DEN UPPKOPPLADE KONSUMENTEN – RISK ELLER MÖJLIGHET?
TID Tisdag 4 juli kl 11:30 – 12:30
PLATS Kårhuset Rindi, Donnersgatan 1

I en allt mer digitaliserad värld konsumerar vi på nya sätt och med nya metoder som efterlämnar spår i form av data. Detta skapar stora möjligheter till nya affärsmodeller och utveckling – samtidigt behöver hänsyn tas till den personliga integriteten.

Medverkande:
• Anna-Karin Stömqvist, näringspolitisk Jurist, Svensk Handel
• Peter Vikström, analytiker, Konsumentverket
• Stefan Larsson, forskare, Institutet för Internetstudier, Lunds Universitet
• Caroline Olstedt Carlström, delägare, Advokatfirman Lindahl (tidigare Klarna)
• Carolina Brånby, moderator, Svenskt Näringsliv
• Joar Forssell, ordförande, Liberala Ungdomsförbundet

 

LUNCH OCH UPPHANDLING – UPPHANDLINGSTÅGET
TID Tisdag 4 juli kl 12.00-13.00
PLATS Offentliga Affärers seminarietält, Strandvägen 4

Två lag – fyra tävlande inom offentlig upphandling. Följ deras kamp om det ärofyllda priset i det nya upphandlingslandskapet och med tuffa frågor kopplade till den Rationella upphandlingsstrategin. En enkel lunch serveras.

Lag 1
Åsa Edman – chefsjurist SKL Kommentus
Sara Wilhelmsson – anbudschef Ambea

Lag 2
Zyiene Melki – upphandlare Malmö Stad
Jon Radefalk – strategisk affärsutvecklare Securitas

Tävlingsledare: Catharina Piper, advokat, Advokatfirman Lindahl
Domare: Helena Rosén Andersson, advokat, Advokatfirman Lindahl
Sakkunniga: Eva-Maj Mühlenbock och Olof Hallberg, advokater, Advokatfirman Lindahl

Föranmälan krävs och antalet platser är begränsat. Din anmälan skickar du till: upphandling@lindahl.se

 

UPPHANDLINGSPERSPEKTIV PÅ VÄLFÄRDSUTREDNINGEN – WHAT’S HOT, WHAT’S NOT?
TID Tisdag 4 juli kl 16.00-16.45
PLATS Offentliga Affärers seminarietält, Strandvägen 4

Välfärdsutredningen har lämnat sitt slutbetänkande – vad innebär förslagen för upphandling inom välfärden? Vad blir konsekvenserna av utredningens förslag för olika branscher och företag?

Hur kommer förslagen att påverka de offentliga upphandlarnas vardag? Ta del av debatten, där ledande områdesexperter ger sin syn på nuläget och framtiden.

Medverkande
• Ellen Hausel-Heldahl, projektledare, Svenskt Näringsliv
• Germund Persson, chefsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting
• Eva-Lotta Sandberg, affärsområdeschef, Humana
• Oskar Taxén, jurist, Kommunal
• Anders Asplund, chefsjurist, Upphandlingsmyndigheten
• Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna
• Catharina Piper, (moderator), advokat, Advokatfirman Lindahl

 

OFFENTLIGA AFFÄRERS STORA SUCCÉMINGEL
På kvällen den 4 juli välkomnar Offentliga Affärer tillsammans med partners dig till sitt stora succémingel. Minglet hålls vid seminarietältet på Strandvägen 4 mellan 18.00-22.00.
Anmälan sker via länken HÄR. Antalet platser är begränsat och Offentliga Affärer kommer att meddela veckan innan om du har fått en plats.

 

INTEGRITET KONTRA PERSONALISERING. HUR PÅVERKAR DATASKYDDSFÖRORDNINGEN DIGITAL AFFÄRSUTVECKLING?
TID Onsdag 5 juli 2017 15:00 – 15:45
PLATS Korsgatan 24

En ny dataskyddsförordning träder i kraft nästa år med förändringar kring hur personuppgifter får lagras. Vi rätar ut frågetecknen kring EU-förordningen och diskuterar hur integritet, kundnytta och affärsnytta balanseras bäst under de nya förutsättningarna.

Medverkande:
• Caroline Olstedt Carlström, Delägare, Advokatfirman Lindahl (tidigare Klarna)
• Johannes Schildt, VD, Kry
• Lisa Gunnarsson, sverigechef, LinkedIn
• Cissi Elwin, VD och chefredaktör, Chef

 

 Kontakt

Helena Rosén Andersson

helena.rosen-andersson@lindahl.se

 

Allt fler är positiva till digital insamling av privat information

Allt fler är positiva till digital insamling av privat information

Andelen som ser insamlingen och användningen av personlig, digital information i samhället som något positivt har ökat med nio procentenheter de senaste två åren. Det visar en ny riksomfattande attitydundersökning.

Lindahl har återigen i samarbete med analys-och kommunikationsbyrån Insight Intelligence undersökt hur svenskarna ser på digital integritet. Undersökningen är riksrepresentativ och har genomförts i samarbete Cybercom Group, IAB Sverige och Sveriges Kommuner och Landsting.

Resultaten visar en positiv attitydförändring kring insamling av privat information. Samtidigt ökar andelen som är oroliga för att information som man delar med sig av används i syften som man inte är bekväm med.

Den generellt mer positiva inställningen till informationsinsamling är alltså avhängd konsumenternas känsla av trygghet vad gäller säkerhetshanteringen av den information som samlas in.

Oron beror främst på bristande kunskaper om hur informationen som samlas in används.

Övriga resultat
– Få känner till den nya dataskyddsförordningen men nästan var tredje tror att den skulle påverka deras förtroende att dela information
– Fler är positiva till att dela privat digital information i vårdrelaterade syften
– Sex av tio läser aldrig villkor som de accepterar gällande behandling av ”cookies”
– Mellan 40-51 procent av de svarande är beredda att dela med sig av privat information digitalt för att förbättra olika välfärdsfunktioner.

Undersökningen är baserad på svar från 1000 svenskar mellan 16 och 70 år som under februari 2017 intervjuats genom Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel. Undersökningen och rapporten har tagits fram i samarbete med Jacob Dexe på forskningsinstitutet RISE SICS.

Ladda ned
Ta del av rapporten här (pdf)

Kontakt
Vill du vet mer om de legala aspekterna av digital integritet är du varmt välkommen att kontakta Lindahls experter inom integritetsrätt.
Sandra Beyer, sandra.beyer@lindahl.se 
David Frydlinger, david.frydlinger@lindahl.se
Lars B Melin, lars.melin@lindahl.se

Seminarium om nya dataskyddsförordningen

Seminarium om nya dataskyddsförordningen

Välkommen till ett kostnadsfritt frukostseminarium om hur upphandlande myndigheter och enheter ska hantera upphandlade avtal, där en lagändring medför att avtalets villkor måste ändras under avtalstiden för att leva upp till lagen. Som en del av seminariet fördjupar vi oss i den kommande dataskyddsförordningen, vad denna innebär för behandlingen av personuppgifter och hur den påverkar redan upphandlade avtal.

Dataskyddsförordningen kommer 2018 att ersätta personuppgiftslagen och medför ett stort antal ökade krav på företag och myndigheter. Det införs väsentligt höjda sanktioner i förhållande till dagens regler vid behandling av personuppgifter (upp till 4 % av omsättningen eller 20 MEUR). De nya reglerna innebär att avtal som omfattar behandling av personuppgifter måste anpassas för att leva upp till dataskyddsförordningens krav.

För upphandlade avtal vars avtalstid löper efter ikraftträdandet av dataskyddsförordningen uppstår frågan i vilken utsträckning ändringar får göras enligt upphandlingslagstiftningen. Under frukostseminariet kommer vi att gå igenom vilka ändringar som får göras i ett upphandlat kontrakt, den nya dataskyddsförordningen samt vad upphandlande myndigheter och enheter kan göra för att vara säkra på att upphandlade avtal som omfattar någon form av personuppgiftsbehandling är förenliga med upphandlingslagstiftningen, såväl som dataskyddslagstiftningen.

Välkommen!

DATUM
Tisdagen den 25 april 2017

PLATS
Advokatfirman Lindahl, Södra Hamngatan 37-41, Göteborg

TID
Frukost och registrering 7.30-8.00
Seminarium 8.00-9.00

KOSTNAD
Seminariet är kostnadsfritt.

MER INFORMATION
Vid frågor, kontakta Anna Hultman på anna.hultman@lindahl.se eller 031-799 10 00.

ANMÄLAN
Anmäl dig till anna.hultman@lindahl.se senast den 17 april.

Personuppgiftsbehandling på rätt sätt – frukostutbildning

Personuppgiftsbehandling på rätt sätt – frukostutbildning

Personuppgiftslagen (PUL) ersätts 2018 av dataskyddsförordningen. Överträdelser mot de nya reglerna kommer att kunna medföra mycket kännbara sanktioner med bland annat en straffavgift på upp till 4% av omsättningen eller 20 MEUR. Förändringarna är omfattande.

OM UTBILDNINGEN
Denna utbildning – med praktisk inriktning – ger information om förändringar som införs genom den nya dataskyddsförordningen och kunskap om vilka konkreta åtgärder som behöver vidtas inför 2018.

Målet med utbildningen är att du ska förstå de nya krav som kommer att ställas på din organisation, så att ni kan förbereda er inför dataskyddsförordningens införande 2018.

Utbildningen hålls av advokaterna Lars B Melin och Åsa Nyqvist, som har lång och omfattande erfarenhet av rådgivning inom integritetsrättsliga frågor. (Mer information om föredragshållarna hittar du på www.lindahl.se.)

DATUM
Torsdagen den 20 april 2017

PLATS
Advokatfirman Lindahl, Södra Hamngatan 37-41, Göteborg

PROGRAM
Frukost och registrering 8.00-8.30
Utbildning 8.30-10.00

KOSTNAD
500 kronor exkl. moms. Av kostnaden går 100 kronor till Cancerfonden.

MER INFORMATION
Vid frågor, kontakta Anna Hultman på anna.hultman@lindahl.se eller 031-799 10 00.

ANMÄLAN
Anmäl dig till anna.hultman@lindahl.se senast den 13 april.

Frukostutbildning: Personuppgifts- behandling på rätt sätt

Frukostutbildning: Personuppgifts- behandling på rätt sätt

Personuppgiftsbehandling på rätt sätt – nya regler 2018

Personuppgiftslagen (PUL) ersätts 2018 av dataskyddsförordningen. Överträdelser mot de nya reglerna kommer att kunna medföra mycket kännbara sanktioner med bland annat en straffavgift på upp till 4% av omsättningen eller 20 MEUR. Förändringarna är omfattande.

Om utbildningen
Denna grundläggande utbildning – med praktisk inriktning – ger information om förändringar som införs genom den nya dataskyddsförordningen och kunskap om vilka konkreta åtgärder som behöver vidtas inför 2018.Målet med utbildningen är att du ska förstå de nya krav som kommer att ställas på din organisation, så att ni kan förbereda er inför dataskyddsförordningens införande 2018. Kursen hålls av advokaterna Lars B Melin och Åsa Nyqvist, som har lång och omfattande erfarenhet av rådgivning inom integritetsrättsliga frågor.

Datum
Torsdagen den 26 januari 2017

Plats
Advokatfirman Lindahl, Södra Hamngatan 37-41, Göteborg

Program
Lättare frukost och registrering 8.00-8.30
Utbildning 8.30-9.30

Kostnad
Utbildningen är kostnadsfri.

Kontakt
Vid frågor, kontakta Lars B Melin på lars.melin@lindahl.se eller 031-799 10 00.

Anmälan
Anmäl dig till anna.hultman@lindahl.se senast den 23 januari.

 

Frukostutbildning: Personuppgifts- behandling på rätt sätt

Frukostutbildning: Personuppgifts- behandling på rätt sätt

Personuppgiftsbehandling på rätt sätt – nya regler 2018

Personuppgiftslagen (PUL) ersätts 2018 av dataskyddsförordningen. Överträdelser mot de nya reglerna kommer att kunna medföra mycket kännbara sanktioner med bland annat en straffavgift på upp till 4% av omsättningen eller 20 MEUR. Förändringarna är omfattande.

Om utbildningen
Denna utbildning – med praktisk inriktning – ger fördjupad information om dataskyddsförordningen och kunskap om vilka konkreta åtgärder som behöver vidtas inför 2018. Målet med utbildningen är att du ska förstå de nya krav som kommer att ställas på din organisa¬tion, så att ni kan förbereda er inför dataskyddsförordningens införande 2018. Kursen hålls av advokaterna Lars B Melin och Åsa Nyqvist, som har lång och omfattande erfarenhet av rådgivning inom integritetsrättsliga frågor.

Datum 
Fredagen den 11 november 2016

Plats
Advokatfirman Lindahl, Södra Hamngatan 37-41, Göteborg

Program
Frukost och registrering 7.30-8.00
Utbildning 8.00-10.00

Kostnad
495 kr per deltagare exkl. moms
Vid avbokning senare än tre dagar före utbildningen debiteras full avgift

Kontakt
Vid frågor, kontakta Anna Hultman på anna.hultman@lindahl.se, 031-799 10 49 eller 0731-47 27 49

Anmälan
Anmäl dig här

 

Frukostutbildning: Fastighetssektorns behandling av personuppgifter

Frukostutbildning: Fastighetssektorns behandling av personuppgifter

 

Fastighetssektorns personuppgiftsbehandling – skärpt ansvar och nya EU-regler från 2018
Lindahls experter inom PUL och Integritetsrätt har förmånen att bjuda in dig till en frukostutbildning som är särskilt inriktad på fastighetssektorn och den behandling av personuppgifter som sker inom ramen för denna sektor. Vi kommer bland annat att ta upp flera praktiska frågor och hur dessa ska hanteras enligt de nya reglerna.

Frukostutbildningen är en uppföljning på våra tidigare seminarier om dataskyddsförordningen. Målet är att ni ska förstå vad dataskyddsförordningen innebär för fastighetssektorn, så att ni kan förbereda er inför de nya reglerna som träder i kraft 2018.

Datum
Torsdagen den 10 november 2016

Plats
Advokatfirman Lindahls kontor, Södra Hamngatan 37-41, Göteborg

Program
Frukost och registrering mellan 7.30-8.00, utbildning 8.00 -10.00

Kostnad
495 kr per person exkl moms. Vid avbokning senare än tre dagar före utbildningen debiteras full avgift.

Anmäl dig här

Varmt välkommen!

Vid frågor, kontakta Anna Hultman på anna.hultman@lindahl.se 

 

Frukostseminarium: Från Safe Harbor till Privacy Shield

Frukostseminarium: Från Safe Harbor till Privacy Shield

Välkommen på frukostseminarium!

Under hösten 2015 upphävde EU-domstolen det så kallade Safe Harbor-undantaget för överföring av personuppgifter till USA. Detta har skapat en stor oro och betydande problem för många företag. Efter månader av förhandlingar har det nya regelverket avseende överföring av personuppgifter till USA – Privacy Shield – nu antagits. Men vad innebär det egentligen?
Välkommen till ett seminarium med Lindahls specialister på personuppgifter, där du bland annat får svar på frågor som:

  • Vilka är de viktigaste reglerna i Privacy Shield?
  • Under vilka förutsättningar tillåter Privacy Shield överföring av personuppgifter till USA?
  • Vad behöver företag och organisationer göra för att kunna använda Privacy Shield-undantaget?

Datum: 24 augusti 2016
Tid: Seminarium kl 8.00-9.00, frukost serveras från kl 7.30
Plats: Advokatfirman Lindahl, Mäster Samuelsgatan 20, Stockholm
Kostnad: Seminariet är kostnadsfritt
OSA: Anmälan görs till frukostseminarium@lindahl.se senast den 17 augusti

Du är naturligtvis välkommen att bjuda med dig en eller flera kollegor!
Anmäl dig/er nu, antalet platser är begränsat.

David Frydlinger

david.frydlinger@lindahl.se

 

It-juristen: Så långt får ni gå för att skydda er information och avslöja läckor

It-juristen: Så långt får ni gå för att skydda er information och avslöja läckor

”Antag att ett företag börjar misstänka att ekonomichefen läcker finansiell information till en konkurrent. Får man ”sätta span” på henne? Får man gå igenom hennes mejl? Får man använda teknologi för att spåra hennes rörelser, till exempel genom hennes mobiltelefon? Får man förhöra henne? Får man avskeda henne, bara baserat på endast välgrundade misstankar?

Dessa är några av de juridiska frågor som uppkommer inom det snabbt växande området informationssäkerhet, ett område som håller på att bli något av det nya svarta i it-världen. Antalet artiklar, konferenser, studier med mera som tillägnas ämnet ökar varje år. Liksom det årliga antalet kronor som spenderas på informationssäkerhet och antalet medialt uppmärksammade informationssäkerhetsincidenter.”

David Frydliger, advokat och delägare på Lindahl, skriver om hur informationens värde avgör hur långt ett företag får gå för att skydda sig mot läckor och reder ut juridiken inom informationssäkerhet i IDG Expert Network.

Läs hela artikeln här

David Frydlinger

david.frydlinger@lindahl.se

 

”Inte spexigt men affärskritiskt – dags för jurister att börja bry sig om informationssäkerhet”

”Inte spexigt men affärskritiskt – dags för jurister att börja bry sig om informationssäkerhet”

”För många jurister ger ordet informationssäkerhet inte spexiga associationer. Ungefär som ställningsfullmakt eller skuldebrev. Det är väl något som man håller på med på IT-avdelningen tänker många. Inte mycket för bolagsjurister och advokater att bry sig om. 

Men här bör man tänka en gång till. Att hantera informationssäkerhet även juridiskt har faktiskt i många fall blivit affärskritiskt. Av ett enkelt skäl: företags information – kunddata, patent, finansiell information, algoritmer och så vidare – är allt oftare den mest värdefulla tillgången. Informationskapitalets värde överstiger inte sällan med råge värdet av alla fysiska tillgångar och de anställdas kompetens.”

David Frydliger, advokat och delägare på Lindahl, skriver om informationssäkerhet i Dagens Juridik.

Läs hela krönikan här.

David Frydlinger

david.frydlinger@lindahl.se